Hem » MP3-spelaren – en utdöd musikpryl?

MP3-spelaren – en utdöd musikpryl?

När det kommer till den tekniska utvecklingen så finns det många frågetecken. Vi vet inte säkert var vi befinner oss om några år eller vilka produkter som finns på marknaden då, men vi kan spekulera utifrån vad vi vet om den tekniska utvecklingen hittills. Kanske kan man redan nu få en hint om var vi är på väg?

Är MP3:ns dagar räknade?

Många av oss gladde oss åt MP3:n när den kom. Den gjorde det ju så himla mycket enklare att ta med sig musiken, var man än befann sig. Den där cd-spelaren blev plötsligt väldigt klumpig och omodern i jämförelse med den pyttelilla spelaren som kunde få plats med många fler låtar än vad cd-spelaren kunde rymma. Är det nu kanske ändå dags för mobiltelefonen, med alla dess funktioner, att ta MP3:n plats? Eller finns det en liten livlina för MP3:n fortfarande, då våra mobiler oftast är så stora nu för tiden att de anses klumpiga i vissa sammanhang, exempelvis på träningspasset, då man inte vill bära på en stor sak för att kunna lyssna på musik. Vi får se om mobilen kan fylla även den funktionen en vacker dag.

Mobiltelefonens primetime är nu!

Visst är det så att mobilen har sin bästa tid i livet just nu. Till skillnad från bara något årtionde sedan, så har idag nästan varenda människa på jorden, från norr till söder, oavsett kultur och ekonomisk situation, en smartphone i handen med direkt tillgång till internet. Tack vare att mobilen inte bara är en telefon, utan främst en dator, så har det bidragit till en revolution vad gäller informationsutbyte världen över. Men det har också bidragit till en helt ny ekonomisk situation i exempelvis Afrika, där betalningsmedlen har förflyttats från kontanter och kort till mobiltelefonen och apparna. Det bidrog bland annat till att det skapades flera jobb i Afrika inom IT och mobiltelefoni, men det minskade även riskerna för rån hos butiksägare.

En annan ekonomisk aspekt som smartphones har bidragit till är den ekonomiska tillväxten på börsen, i spelbranschen och detaljhandeln, då fler kan gå online och beställa varor på nätet, köpa och sälja aktier, eller spela på casino online och exempelvis registrera konto på Storspelare eller liknande sidor.

Är mobilens dagar räknade?

Om vi leker med tanken att vi befinner oss femtio år framåt i tiden – vad skulle vi då kunna ha i handen istället för en mobiltelefon? Kanske är det så att vi är så tekniskt utvecklade att vi inte ens kan föreställa oss den världen idag, liksom de som levde för hundra år sedan inte kunde föreställa sig världen vi lever i idag. Eller så har vi nått slutet på återvändsgränden och har börjat sukta efter något annat – något mer konkret och naturligt, där den äkta världen, med äkta, fysiska kontakter och relationer har ersatt cybervärlden och dess abstrakta existens. Vem vet, den som lever får se. Men en sak är säker: Ingen teknisk pryl har hittills överlevt den senast tillverkade och uppdaterade sorten speciellt länge, så om vi inte återgår till mer naturligt leverne, så kommer det snart komma en ny, revolutionerande produkt, som får dagens smartphone att framstå som något från stenåldern.