Hem » Mobilens vara eller icke vara i skolan

Mobilens vara eller icke vara i skolan

Mobilen – tillgång eller distraktion?

Mobilen är idag en av våra mest kära ägodelar. I den har vi allt ifrån bilder till kontaktuppgifter. Många använder mobilen som en dator och inte bara till att ringa och smsa med längre. Faktum är att de flesta idag använder mobilen mer till att surfa, lyssna på musik och se film på, än som en telefon. Den tar även mer uppmärksamhet från oss än någonsin tidigare. Därför är det kanske inte så konstigt om skolan nu har börjat reagera på detta och agerar för att få eleverna att bli mer närvarande på lektionerna. Men frågan är om det är rätt väg att gå? Vissa anser att skolan inte kan ta ifrån eleverna sina ägodelar på det sättet, medan andra hävdar att det är fullt legitimt och nödvändigt för att skolan ska kunna utföra sin uppgift. Vad man än tycker i frågan så är det ett dilemma i modern tid och det rätta svaret får vi nog inte förrän om några år framåt i tiden, då vi kan utvisa resultaten med hjälp av tidens gång.

Delade meningar, vem har rätt?

En sak är säker: frågan är kontroversiell. Det märktes tydligt, inte minst när SVT uppmärksammade saken i de lokala Örebro-nyheterna: Mobilens vara eller icke vara i skolan där reaktionerna blev minst sagt blandade. Frågar man ungdomar och elever själva så säger de ofta att de använder mobilen till att lyssna på musik och hävdar att de presterar bättre i skolan tack vare det. Men även i det argumentet finns det motstånd, eftersom vissa hävdar att de som lyssnar på musik stör sina klasskompisar om ljudet från hörlurarna läcker ut i klassrummet, att mobilen inte alls används till att lyssna på musik utan även att se film, spela spel eller surfa på nätet. Dessutom hävdar lärare att mobilen kan användas som ett sätt att fuska på prov och att mobilanvändningen bryter mot ordningsreglerna på skolan.

Slutsats

Vad ska man då dra för slutsats av detta? Helt klart är, att det här med mobiler på skoltid är en mycket komplex fråga, som inte bara handlar om att eleverna ska sköta sin skolgång ordentligt, utan även om elevernas integritet och rätten till sina egna ägodelar. Beroende på vem man frågar så får man väldigt olika svar.

Det är sedan länge känt att mobilen är en beroendeframkallande pryl, som kan vara svår att slita sig ifrån för att utföra exempelvis en skoluppgift. Det är helt enkelt mer lustfyllt att hålla på med mobilen än att plugga matte och här kanske det är skolan som får se till att ta huvudrollen som den roligaste clownen i rummet för att återfå elevernas uppmärksamhet.

En hel del ungdomar tycker att skolan är svår och/eller tråkig och hävdar därför att mobilen blir ett sätt för dom att ta sig igenom en hel skoldag lite lättare.

Man kanske får försöka att se det utifrån den drabbades perspektiv, varav den drabbade är eleven i det här fallet. Det är eleven vars skolgång blir påverkad och vars ägodel det gäller. Om eleven hävdar att mobilen är en tillgång i skolan och att den har lättare att utföra skoluppgifterna med hjälp av musik, så kanske man bör respektera det. Om det senare visar sig vara ett felaktigt val kan bara framtiden utvisa, men eleven och skolan bör försöka samarbeta för att underlätta för varje elev att klara av skolgången på bästa sätt utifrån varje individs behov.